7.2.2011
Izolace stavebních konstrukcí
Vážení zákazníci
v této části bychom se chtěli věnovat ...
22.1.2011
KMS Ortner
Vážení zákazníci.
V této příloze nám dovolte představit ...
Kachlový sporák je univerzální spotřebič nabízející plnohodnotnou funkci tepelné úpravy potravin a zároveň příjemného přitápění. Díky konstrukci sporákového topeniště je možné dosáhnout kvalitního kuchyňského provozu a připravit si tak jedinečné chvíle strávené u zdravě a dobře připraveného pokrmu. Kobkové provedení sporáku je možné vybavit i dvěma troubami, z nichž jedna je pečící, druhá sušící. Nezaměnitelný je jistě i provoněný pohled z „honzovského“ ležení na zápecí na chod domácnosti okolo sporáku.
Sporák je svou konstrukcí přizpůsoben svému primárnímu účelu, tedy vaření a pečení. Topná funkce je sekundární v tom smyslu, že není možné počítat s vysokou účinností jako např. u kamen ani s jejich dlouhou akumulací. Přikládání probíhá 2-3 krát za hodinu, vždy po menších dávkách, akumulace kobky je cca 3-4 hodiny. Funkci sporáku jako centrálního topidla je možné rozšířit vestavěním teplovodního výměníku a jeho napojením na rozvod ÚT.
Vlastní realizaci předchází vždy návrh technického řešení na základě konzultace. Jsou vybrány materiály vyhovující záměru a respektující specifika konstrukce kachlových sporáků. Následuje architektonická studie, která řeší estetickou stránku věci. Na výběr je z tisíců kombinací vzorů kachlů a jejich glazur od tradičních transparentních a lesklých až po módní matné a efektující, vše od špičkových tuzemských, na přání i renomovaných zahraničních výrobců. Cenová nabídka vychází z výše zmíněných podkladů a odráží skutečnou materiálovou a pracovní náročnost stavby. Součástí přípravných projektových prací je vždy také výchozí výpočet velikosti plochy plotny, parametrů topeniště, délky tahového systému apod.
ÚČEL – tepelná úprava potravin, přitápění, stylová dekorace interiéru
MOŽNOSTI KONSTRUKCE – sálavá s vyšším podílem konvekce díky vysokým povrchovým teplotám, teplovodní (resp. kombinovaná)
MATERIÁLY – šamot, keramické kachle, kamnářská omítka, kamnářská hlína, litina, nerez...
VÝHODY – nesrovnatelně lepší výsledky pečení oproti běžným elektrickým troubám, víceúčelovost
NEVÝHODY – oproti kamnům nižší účinnost spalování, nižší akumulační schopnost, krátký interval přikládání